czwartek, 23 października 2008

Fasola biała w kokilkach

Składniki:

60 dag fasoli białej, 
20 dag twardego sera żółtego, 
3 łyżki tłuszczu (masło, margaryna), 
3 łyżki mąki, 
1 szklanka mleka, 
1 łyżka musztardy, 
2 pomidory.

Wykonanie:

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą i zagotować, odstawić na 2 godziny, ponownie doprowadzić do wrzenia i ugotować, podczas gotowania osolić, odce-dzić i wystudzić.
Stopić tłuszcz, dodać mąkę i zrobić białą zasmażkę. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem, doprowadzić do wrzenia bardzo dokładnie mieszając, aby nie było grudek. Do mleka dodać utarty na tarce do ziemniaków ser i mieszać tak długo, aż się w mleku roztopi, dodać musztardę, doprawić do smaku solą. Fasolę rozłożyć do 6 kokilek zalać sosem z mleka i sera. Ozdobić każdą porcję plastrem pomidora. Zapiekać w piekarniku około 20 minut aż wierzch potrawy się zarumieni.

(przepis pani Justyny z Jabłoni)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz