czwartek, 23 października 2008

Kotlety z kapusty

Składniki:

Główka kapusty białej(1-1 1/4 kg.), 
2 jaja, 
1 cebula, 
2 suche bułki, 
1 szklanka mleka, 
2 łyżki tłuszczu, 
pieprz, sól, 
5 łyżek tartej bułki, 
tłuszcz do smażenia.

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, obrać z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć na sito, odsączyć, ostudzić i wycisnąć wodę. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z kapustą w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać baVdzo drobno, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać do masy. Dodać 2 jajka do masy.
Wszystko bardzo dobrze wyrobić, przyprav. smaku solą i pieprzem. Z masy formować małe kot e i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obu s:ron, aż się zarumienia. Podawać z sosem grzybowym lub z ketchupem. Mogą służyć jako gorąca przystawka lub danie podstawowe z ziemniakami, puree' grochowym, kopytkami.

(przepis pani Agnieszki z Wołomina)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz