Składniki:
Główka kapusty białej(1-1 1/4 kg.),
2 jaja,
1 cebula,
2 suche bułki,
1 szklanka mleka,
2 łyżki tłuszczu,
pieprz, sól,
5 łyżek tartej bułki,
tłuszcz do smażenia.
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, obrać z uszkodzonych liści, opłukać, wyciąć głąb, ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć na sito, odsączyć, ostudzić i wycisnąć wodę. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć razem z kapustą w maszynce do mięsa. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać baVdzo drobno, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać do masy. Dodać 2 jajka do masy.
Wszystko bardzo dobrze wyrobić, przyprav. smaku solą i pieprzem. Z masy formować małe kot e i smażyć je na rozgrzanym tłuszczu z obu s:ron, aż się zarumienia. Podawać z sosem grzybowym lub z ketchupem. Mogą służyć jako gorąca przystawka lub danie podstawowe z ziemniakami, puree' grochowym, kopytkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz