czwartek, 23 października 2008

Śledzie przekładane

Składniki:

6 solonych śledzi, 
4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych, 
3 łyżki pasty pomidorowej, pieprz, 
2 listki bobkowe, 
4 ziarenka ziela angielskiego, 
4 łyżki oleju.

Wykonanie:

Śledzie opłukać, dobrze wymoczyć, wyfiletować, usunąć ości i pokrajać na mniejsze kawałki.
Śledzie układać w głębokiej salaterce, lekko poprószyć pieprzem każdą warstwę, posmarować pastą pomidorową i przykryć plasterkami ogórków konserwowych, dodać przyprawy. Na tej warstwie układać następną w tej samej kolejności. Zakończyć układanie warstwą ogórków. Zalać wszystko olejem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody. 
Od autorów:
My zamiast pasty pomidorowej użyliśmy ketchupu, dodaliśmy także posiekaną drobno cebulę. Jeśli chcemy wzbogacić swój organizm w witaminę C proponujemy posypać tak przyrządzoneśledzie 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz