6 solonych śledzi,
4-5 ogórków konserwowych lub kiszonych,
3 łyżki pasty pomidorowej, pieprz,
2 listki bobkowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
4 łyżki oleju.
Wykonanie:
Śledzie opłukać, dobrze wymoczyć, wyfiletować, usunąć ości i pokrajać na mniejsze kawałki.
Śledzie układać w głębokiej salaterce, lekko poprószyć pieprzem każdą warstwę, posmarować pastą pomidorową i przykryć plasterkami ogórków konserwowych, dodać przyprawy. Na tej warstwie układać następną w tej samej kolejności. Zakończyć układanie warstwą ogórków. Zalać wszystko olejem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z pieczywem lub z ziemniakami z wody.
Od autorów:
My zamiast pasty pomidorowej użyliśmy ketchupu, dodaliśmy także posiekaną drobno cebulę. Jeśli chcemy wzbogacić swój organizm w witaminę C proponujemy posypać tak przyrządzoneśledzie 2 łyżkami posiekanej natki pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz