4 jajka,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
11/2 szklanki mąki,
2 łyżki oleju, sól, pieprz,
6 łyżek startego żółtego sera,
20 dag wędliny (zwykła, serdelowa, mortadela),
tłuszcz do smażenia (można wzbogacić potrawę dodając pieczarki i zielony groszek konserwowy).
Wykonanie:
Jajka lekko roztrzepać, dodać wodę i mleko, wolno dosypywać mąkę stale mieszając, aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję wiejskiej, dobrej śmietany. Wlać olej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wędlinę obrać ze skórki, drobno posiekać. Dodać do ciasta. Można dodać inne proponowane składniki. Jeśli dodajemy pieczarki należy je po oczyszczeniu, umyciu, osuszeniu pokrajać i podsmażyć na gorącym tłuszczu. Ciasto dokładnie wymieszać. Nabierać łyżką i kłaść na patelnię z bardzo niewielką ilością podgrzanego tłuszczu. Placuszki powinny być małe (o średnicy około 8 cm) i cienkie (ok. 1 cm). Gdy na jednej stronie placuszki się usmażą, przewracamy na drugą stronę. Posypujemy po wierzchu żółtym, tartym serem, przykrywamy patelnię przykrywką i dosmażamy.
Pani Alina proponuje podawać placki z zieloną sałatą, ogórkiem kiszonym, papryką, kapustą kiszoną lub z sosem pomidorowym ewentualnie grzybowym.
Od autora:
Bardzo smaczne są placki sporządzone według przepisu pani Aliny z dodatkiem wędzonego przesmażonego boczku, osaczonego z tłuszczu, że świeżymi grzybami np. borowikami lub rydzami (wcześniej uduszonymi).
(przepis pani Aliny z Gdańska-Oliwy)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz