- 4 filety z piersi kurczaka
5-6 cm świeżego kłącza imbiru
3-4 ząbki czosnku
sok z dużej cytryny
2 marchwie
młoda cukinia bez pestek
100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
7-8 łyżek oliwy
3-4 łyżki sosu sojowego
1 brokuł
200 g zielonego groszku (z puszki)
sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso pokroić w kostkę, dodać obrany i starty imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny oraz sos sojowy. Wymieszać, odstawić na 30 minut. Warzywa oczyścić, opłukać. Brokuł podzielić na małe różyczki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki. Marchew pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso wyjąć z marynaty, obsmażyć na rumiano, wyjąć z patelni. Na patelnię wrzucić brokuły, marchew, fasolkę szparagową i paprykę. Smażyć mieszając 5-6 minut. Skropić resztą marynaty. Dodać cukinię i groszek. Smażyć razem jeszcze 3-4 minuty., Włożyć z powrotem mięso, doprawić, wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz