niedziela, 19 października 2008

Sałatka jarzynowa z piersią kurczaka

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
    5-6 cm świeżego kłącza imbiru
    3-4 ząbki czosnku
    sok z dużej cytryny
    2 marchwie
    młoda cukinia bez pestek
    100 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
    7-8 łyżek oliwy
    3-4 łyżki sosu sojowego
    1 brokuł
    200 g zielonego groszku (z puszki)
    sól, pieprz

Wykonanie:


Mięso pokroić w kostkę, dodać obrany i starty imbir, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny oraz sos sojowy. Wymieszać, odstawić na 30 minut. Warzywa oczyścić, opłukać. Brokuł podzielić na małe różyczki. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową pokroić na kawałki. Marchew pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso wyjąć z marynaty, obsmażyć na rumiano, wyjąć z patelni. Na patelnię wrzucić brokuły, marchew, fasolkę szparagową i paprykę. Smażyć mieszając 5-6 minut. Skropić resztą marynaty. Dodać cukinię i groszek. Smażyć razem jeszcze 3-4 minuty., Włożyć z powrotem mięso, doprawić, wymieszać. Podawać na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz