czwartek, 23 października 2008

Śledź w śmietanie z jabłkami i cebulą

Składniki:

1 kg śledzi solonych,
2 cebule,
4 jabłka,
1 /4l śmietany,
sól,
1 1/2 kg ziemniaków,
5 dag masła.

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć, sprawić, odfiletować, obrać z ości. Każdy płat śledzia podzielić na pół, ułożyć na talerzu. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw. Jabłka i cebulę wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, zalać tym sosem śledzie. Ziemniaki o mniej więcej jednakowej wielkości wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika.
Piec około 20 minut, po czym każdy ziemniak zawinąć oddzielnie w folię aluminiową, ponownie wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Wyjąć, ułożyć w folii na salaterce. Podawać ze świeżym masłem i solą do śledzi w śmietanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz