- 50 dag truskawek,
20 dag mąki pszennej,
4 jajka,
10 dag margaryny,
20 dag cukru pudru,
3/4 szklanki śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 dag cukru do posypania,
3 łyżki tłuszczu do wysmarowania formy,
3 łyżki tartej bułki.
Wykonanie:
Truskawki przebrać, umyć i usunąć szypułki. Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę, dodać śmietanę. Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, stale ucierając. Stopić tłuszcz i dodać do ciasta. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką wyłożyć ciasto, ułożyć na nim truskawki i posypać cukrem. Piec w piekarniku 35 - 40 min, w temperaturze 180 st.C. Po ostudzeniu pokroić na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz