sobota, 2 lutego 2008

Placek truskawkowy

Składniki:



  • 50 dag truskawek,
    20 dag mąki pszennej,
    4 jajka,
    10 dag margaryny,
    20 dag cukru pudru,
    3/4 szklanki śmietany,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 dag cukru do posypania,
    3 łyżki tłuszczu do wysmarowania formy,
    3 łyżki tartej bułki.



Wykonanie:



Truskawki przebrać, umyć i usunąć szypułki. Żółtka utrzeć z cukrem na białą pulchną masę, dodać śmietanę. Stopniowo wsypywać mąkę i proszek do pieczenia, stale ucierając. Stopić tłuszcz i dodać do ciasta. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką wyłożyć ciasto, ułożyć na nim truskawki i posypać cukrem. Piec w piekarniku 35 - 40 min, w temperaturze 180 st.C. Po ostudzeniu pokroić na kawałki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz