wtorek, 5 lutego 2008

Śledzie w sosie z jaj

Składniki:


  • 50 dkg solonych śledzi,
    2 ugotowane na twardo żółtka,
    1 jako ugotowane na twardo,
    1 łyżka musztardy,
    10 dkg jabłek,
    10 dkg cebuli,
    6 łyżek oleju lub oliwy,
    sok z cytryny lub ocet owocowy,
    4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.

Wykonanie:

Z wymoczonych i oczyszczonych śledzi skroić filety, oczyścić ze skórki. Ułożyć filety po dwa na kształt tuszki, pokroić w poprzek w dzwonka, ułożyć na półmisku. Zalać sosem przygotowanym w następujący sposób: ugotowane jajko przekroić i wyjąc żółtko. Żółtka rozetrzeć na masę, wymieszać z musztardą, ucierając połączyć z olejem, dodać utarte na tarce jabłko i cebulę, przyprawić sokiem cytrynowym, rozprowadzając sos 2-3 łyżkami wody. Białko posiekać. Zalane sosem śledzie posypać posiekanym białkiem i szczypiorkiem. Podawać z dodatkiem pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz