sobota, 2 lutego 2008

Śledź ''Oslo''

Składniki:

  • 50 dag świeżych śledzi,
    1 łyżka octu winnego,
    1 pęczek zielonego koperku,
    6-7 ziaren pieprzu,
    1 listek laurowy,

Wykonanie:

Śledzie oczyścić, odciąć głowy, korpusy umyć, odfiletować, przeciąć wzdłuż, zwinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Zagotować 2 szklanki wody z octem, listkiem laurowym, pieprzem i połową umytego koperku (nie pokrojonego). Posolić do smaku, włożyć śledzie i gotować 15 minut.
Przygotowac sos:
W drugim garnku stopić masło, dodać mleko, wmieszać po kropelce sok z cytryny, posolić i dobrze wymieszać. Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem i posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz