- 40 dag bezów,
2 szklanki słodkiej śmietanki (18-procentowej),
2 torebki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
4 łyżeczki żelatyny,
sok z 1/4 cytryny,
1 puszka ananasa,
2 pomarańcze,
6 mandarynek,
1 kiwi,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Wykonanie:
Pomarańcze i mandarynki umyć, obrać ze skórki i podzielić na cząstki. Kiwi umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ananasy osączyć na sitku. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać na małym ogniu stale mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
Śmietanę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier waniliowy oraz po kropelce rozpuszczoną żelatynę i sok z cytryny. Na paterze lub dużym talerzu układać warstwami: bezy, owoce i bitą śmietanę. Udekorować startą na tarce czekoladą i kiwi. Schłodzić 2-3 godz. w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz