piątek, 1 lutego 2008

Sałatka owocowa

Składniki:

  • 3 czerwone jabłka (50 dag),
    1 gruszka z kompotu,
    1 duża brzoskwinia z syropu,
    3 mandarynki,
    3 łyżki rodzynek,
    3 łyżki posiekanych orzechów laskowych,
    1 łyżka cukru,
    3 łyżki soku z cytryny,
    szczypta soli.

Wykonanie:

Rodzynki opłukać, namoczyć w 2 - 3 łyżkach ciepłej wody. Jabłka umyć, przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych i wraz z gruszką i brzoskwinią pokroić w kostkę Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i każdą z nich przekroić na pół. Owoce skropić sokiem z cytryny, dodać osączone rodzynki, orzechy i szczyptę soli, posypać cukrem i wymieszać. Sałatkę schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz