- 30 dag młodego bobu,
6 pieczarek (20 dag),
1 cytryna,
1/2 szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki wytrawnego wina,
2 łyżki świeżej bazylii,
1 łyżka sosu sojowego,
pieprz,
sól.
Wykonanie:
Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie każdyplasterek na ćwiartki. Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię. Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz