piątek, 1 lutego 2008

Sałataka z bobu

Składniki:

  • 30 dag młodego bobu,
    6 pieczarek (20 dag),
    1 cytryna,
    1/2 szklanki majonezu lub 3 łyżki oleju,
    2 łyżki natki pietruszki,
    2 łyżki wytrawnego wina,
    2 łyżki świeżej bazylii,
    1 łyżka sosu sojowego,
    pieprz,
    sól.

Wykonanie:

Bób opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórkę. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić na plasterki. Cytrynę wyszorować, umyć mydłem, sparzyć i pokroić na cienkie plasterki, a następnie każdyplasterek na ćwiartki. Składniki wymieszać. Dodać pietruszkę i bazylię. Majonez połączyć z sosem sojowym i winem. Polać sałatkę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz