- 40 dag czarnych jagód,
15 dag cukru,2 łyżki cukru pudru.
CIASTO:
50 dag mąki krupczatki,
25 dag margaryny,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
sól.
MASA SEROWA:
40 dag tłustego twarogu,
1 szklanka cukru pudru,
2 żółtka,
1 szklanka śmietany kremówki,
5 łyżeczek żelatyny,
1 torebka cukru waniliowego,
40 dag czarnych jagód,
15 dag cukru,
2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąką z margaryną posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 1 godz. Następnie uformować z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki grubości 2 cm i piec na blasze 10 - 12 min w piekarniku, w temperaturze 180st.C. Jagody opłukać, osączyć, trochę owoców zostawić do dekoracji ciasta, a resztę poddusić z cukrem (5 min).
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, podgrzać, stale mieszając, aż się rozpuści. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem i przestudzoną żelatyną.
Na kruchy spód nałożyć masę serową, a na nią - jagody.
Przykryć tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować, przybrać jagodami i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz