sobota, 2 lutego 2008

Placek serowo-jagodowy

Składniki:

  • 40 dag czarnych jagód,
    15 dag cukru,2 łyżki cukru pudru.

CIASTO:

  • 50 dag mąki krupczatki,
    25 dag margaryny,
    2 łyżki cukru pudru,
    1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,
    sól.


MASA SEROWA:


  • 40 dag tłustego twarogu,
    1 szklanka cukru pudru,
    2 żółtka,
    1 szklanka śmietany kremówki,
    5 łyżeczek żelatyny,
    1 torebka cukru waniliowego,
    40 dag czarnych jagód,
    15 dag cukru,
    2 łyżki cukru pudru.

Wykonanie:

PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Mąką z margaryną posiekać na stolnicy, dodać pozostałe składniki i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 1 godz. Następnie uformować z ciasta dwa jednakowe prostokątne placki grubości 2 cm i piec na blasze 10 - 12 min w piekarniku, w temperaturze 180st.C. Jagody opłukać, osączyć, trochę owoców zostawić do dekoracji ciasta, a resztę poddusić z cukrem (5 min).

PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Twaróg zmiksować z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, podgrzać, stale mieszając, aż się rozpuści. Kremówkę ubić i delikatnie wymieszać z serem i przestudzoną żelatyną.
Na kruchy spód nałożyć masę serową, a na nią - jagody.
Przykryć tę warstwę drugim kruchym plackiem. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować, przybrać jagodami i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz