sobota, 2 lutego 2008

Ryba w chrzanie

Składniki:

  • 80 dag filetów rybnych (z mintaja lub dorsza),
    łyżka soku z cytryny,
    łyżka mąki,
    3 łyżki oleju,
    10 dag chrzanu,
    kieliszek białego wytrawnego wina,
    łyżeczka masła roślinnego,
    szklanka śmietany,
    1,5 łyżeczki mielonego imbiru,
    natka pietruszki,
    pieprz,
    sól.

Wykonanie:

Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu, po czym obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć filety, posypać grubymi wiórkami chrzanu, skropić winem i dusić pod przykryciem 20 - 25 min. Śmietanę dokładnie wymieszać z imbirem, solą i pieprzem. Pod koniec duszenia zalać rybę śmietaną i zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami z wody lub piure i surówką, np. z białej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz