sobota, 2 lutego 2008

Czekoladowy mus

Składniki:

  • 5 jajek,
    1/2 szklanki cukru,
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
    1 łyżka masła,
    1 tabliczka czekolady gorzkiej (10 dag),
    1 szklanka śmietanki 30-procentowej,
    2 łyżeczki cukru pudru,
    1/2 torebki cukru waniliowego,
    kilka orzechów włoskich do przybrania.

Wykonanie:

Żółtka ubić na parze z cukrem. W oddzielnym naczyniu roztopić masło, czekoladę (1/4 czekolady zostawić do przybrania) i dodać kawę. Połączyć, dodając porcjami, z ubitymi żółtkami i ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki. Ubić śmietankę, pod koniec ubijania dodając cukier puder i cukier waniliowy. Przed podaniem przybrać mus bitą śmietaną, wiórkami gorzkiej czekolady i orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz