piątek, 1 lutego 2008

Sałatka warzywna z orzechami

Składniki:

  • 400 g. ryżu,
    3 marchewki,
    3 pory,
    400 g. selera,
    100 g. siekanych orzechów włoskich,
    łyżka octu ziołowego,
    2 łyżki soku z cytryny,
    sól,
    pieprz,
    3 łyżki natki,
    1/2 łyżeczki cukru,
    5 łyżek oleju słonecznikowego.

Wykonanie:

Ryż opłukać, gotować 15 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Marchewki i seler obrać, umyć, pokroić w słupki. Pory umyć, pokroić w krążki. Wymieszać, połączyć z ryżem, dodać orzechy, sól i pieprz. Z octu, soku z cytryny, cukru i oleju ukręcić sos. Polać nim warzywa i ryż. Wymieszać. Posypać drobno posiekaną natką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz