sobota, 9 lutego 2008

Boczek, żeberka wieprzowe duszone z cebulą

Składniki:

  • 50 dkg chudego boczku lub
    60 dkg żeberek wieprzowych,
    8 dkg cebuli,
    3 dkg tłuszczu,
    1 dkg kminku,
    sól,
    2 dkg mąki.

Wykonanie:

Żeberka opłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką, osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z 2 stron, przełożyć do rondla, posypać kminkiem, podlać 1/8 l wody, dusić do miękkości pod przykryciem. W połowie gotowania włożyć cebulę obraną, pokrajaną w krążki i zrumienioną na tłuszczu pozostałym ze smażenia, dusić razem. Wyparowany sos często uzupełniać wodą. Miękkie żeberka podzielić na porcje, licząc po 2 kawałki na każdą osobę. Ułożyć na ogrzanym półmisku, z wierzchu polać sosem z cebulą. Podawać z ziemniakami i kapustą kwaszoną lub słodką zasmażaną. Boczek można dusić bez osmażania z cebulą, często podlewać wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz