sobota, 2 lutego 2008

Karp w szarym sosie

Składniki:

  • 1 karp(2,5 kg.),
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    20 dag. selera,
    3-4 cebule,
    1/2 łyżeczki imbiru,
    10 ziaren pieprzu,
    gałązki natki pietruszki do przybrania.

Wykonanie:

Karpia oskrobać z łusek, sprawić i umyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Z głowy usunąć skrzela i oczy. Rybę pokroić na dzwonka. Warzywa oskrobać i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Wlać 2 l. wrzątku, dodać łeb ryby i obrane cebule. Gotować ok.20 min., a następnie dodać imbir i pieprz oraz dzwonka ryby i gotować jeszcze 40 min. na bardzo małym ogniu. Przecedzony wywar z karpia można również podać jako czystą zupę rybną. Gorącą rybę wyjąć z wywaru, osączyć, przełożyć na półmisek. Polać szarym sosem (przepisy - sosy). Przybrać migdałami i natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz