wtorek, 5 lutego 2008

Śledzie w sosie musztardowym

Składniki:

8 filetów śledziowych,
litr mleka,
2 żółtka,
1 łyżka musztardy,
2 łyżki octu,
5 łyżek oleju,
1 ogórek konserwowy,
sól,
czarny pieprz,
cayenne,
4-5 cebul.

Wykonanie:

Filety śledziowe włożyć do mleka na 3-4 godziny. Żółtka ubić z musztardą, solą i pieprzem. Dodać ocet i powoli ubijając olej. Pokroić drobno ogórek. Posiekać cebulę. Połączyć z ubitą masą i dodać szczyptę pieprzu cayenne. Śledzie pokroić na kawałki. Posiekać cebulę w kostkę. Ułożyć w naczyniu i polać sosem musztardowym. Dobrze jak tak przygotowane śledzie kilka godzin poleżą w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz