- 3 pory (40-50 dag),
12 czarnych oliwek bez pestek,
pieprz i sól,
Wykonanie:
Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę przekroić wzdłuż.Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min., następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na podłużnym półmisku.
SOS:
4 łyżki oliwy,
sok z 1/2 cytryny,
cukier i sól,
Wykonanie:
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz