piątek, 1 lutego 2008

Sałatka z porów 2

Składniki:


  • 3 pory (40-50 dag),
    12 czarnych oliwek bez pestek,
    pieprz i sól,

Wykonanie:

Pory opłukać pod bieżącą wodą, odciąć korzenie oraz jedną trzecią zielonych liści. Następnie przepołowić pory wzdłuż i jeszcze raz dokładnie opłukać. Każdą połówkę przekroić wzdłuż.Pory włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu 3-4 min., następnie dokładnie osączyć na sitku i ułożyć na podłużnym półmisku.

SOS:


  • 4 łyżki oliwy,
    sok z 1/2 cytryny,
    cukier i sól,

Wykonanie:


Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem. Pory polać sosem i obficie posypać pieprzem. Sałatkę przybrać oliwkami i schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz