- 125 g. mąki, 2 jajka,
1 łyżka oleju lub oliwy,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru pudru,
szklanka mleka,
sól,
pół szklanki śmietany kremówki,
owoce kandyzowane lub z konfitur,
cytryna.
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać ubite jajka i olej. Wszystkie składniki wymieszać, dolewając powoli mleko. Gdy ciasto będzie gładkie, dodać szczyptę soli i drobno utartą skórkę z cytryny.
Odrobinę masła roztopić na patelni. Usmażyć naleśniki na złoty kolor.
Śmietanę ubić, w trakcie ubijania dodając cukier. Owoce pokroić w kostkę. 2/3 wymieszać ze śmietaną.
Naleśniki zrolować w rożki i napełnić je śmietanowym kremem. Przybrać pozostałymi owocami, posypać cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz