piątek, 1 lutego 2008

Przekąska z serem

Składniki:

  • główka sałaty,
    2 dymki,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    2 pomidory,
    20 czarnych oliwek,
    zielona papryka,
    100 g. chudej szynki lub piersi z kurczaka,
    150 g. sera camembert lub rokpol.

SOS


  • 2 łyżki oleju,
    sól,
    sok z 1/2 cytryny,
    ząbek czosnku.

Wykonanie:

Liście sałaty rozdzielić, umyć, osączyć. Dymkę obrać, pokroić w cienkie krążki. Pomidory umyć, razem z jajkami pokroić na ćwiartki. Paprykę umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w krążki, oliwki osączyć. Ser pokroić w drobną kostkę. Szynkę pokroić w cienkie słupki. Sałatę rozłożyć na salaterce. Dodać warzywa, ser, wędlinę i jajka. Wierzch posypać oliwkami. Z oleju i soku z cytryny ukręcić sos. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, posolić do smaku. Sałatkę polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz