- 25 dag sera edamskiego,
1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa),
2 filety śledzi korzennych lub matiesów (20-25 dag),
2 cebule,
10 śliwek z octu,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
10 szklanka sosu tatarskiego,
pieprz,
3-4 ząbki czosnku,
sól.
Wykonanie:
Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Wszystkie składniki połaczyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz