piątek, 1 lutego 2008

Sałatka Lukullusa

Składniki:

  • 25 dag sera edamskiego,
    1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa),
    2 filety śledzi korzennych lub matiesów (20-25 dag),
    2 cebule,
    10 śliwek z octu,
    2 łyżki posiekanego szczypiorku,
    6 łyżek posiekanej natki pietruszki,
    10 szklanka sosu tatarskiego,
    pieprz,
    3-4 ząbki czosnku,
    sól.

Wykonanie:

Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Wszystkie składniki połaczyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz