CIASTO:
10 dag mąki,
2 jajka,
10 dag cukru,
2 łyżeczki rumu,
2 łyżki masła lub margaryny,
2 owoce kiwi,
4 daktyle do przybrania.
NADZIENIE:
1 puszka ananasów,
25 dag daktyli,
10 dag wiórków kokosowych,
1 łyżeczka rumu,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka śmietany kremówki,
2 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka cukru pudru.
Wykonanie:
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, pokropić rumem i delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć pergaminem. Masę przełożyć do formy i piec 40 min w piekarniku, w temperaturze 160 st.C. Z upieczonego, jeszcze ciepłego ciasta zdjąć pergamin, a ciasto ostudzić.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
W 2 łyżkach zimnej wody namoczyć żelatynę, a gdy spęcznieje, dodać 2 -3 łyżki syropu od ananasów i podgrzewać, stale mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Trzy całe plastry ananasa pozostawić do dekoracji, a resztę drobno pokroić, dodać posiekane daktyle, rum oraz cukier i zmiksować. Następnie wlać żelatynę, wymieszać i odstawić masę owocową w chłodne miejsce na 30 min.
Ciasto przekroić na dwie równe warstwy, nasączyć syropem od ananasów rozcieńczonym 2 -3 łyżkami zimnej przegotowanej wody i przełożyć stężałą masą owocową.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wierzch i boki ciasta posmarować bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Następnie ciasto udekorować resztą bitej śmietany, przystroić plastrami ananasa, owoców kiwi i pokrojonymi w paski daktylami. Ciasto wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz