1/2 kg płatów śledziowych,
2-3 duże czerwone cebule,
puszka ananasów,
3-4 jabłka,
1 jogurt ananasowy,
1 majonez,
curry.
Wykonanie:
Płaty śledziowe (matiasy) trzeba wymoczyć. Nie za długo, niech tylko stracą trochę soli. Kroję je w paseczki o grubości 1 cm i układam w głębokiej misce. Na to idzie pokrojona w plasterki, sparzona cebula i ananasy pokrojone w kostkę 1x1 cm. Następnie pora na sos. Mieszam jogurt z majonezem i dodaję 1-1,5 łyżki stołowej curry (trzeba spróbować i dobrać indywidualnie). Całość należy dobrze wymieszać i na chwilę odstawić. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce na wierzch śledzi z cebulą. Całość polewamy sosem zanim jabłka ściemnieją. Po 2-3 godzinach w lodówce można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz