wtorek, 5 lutego 2008

Śledzie na słodko 2 (z ananasami)

Składniki:


  • 1/2 kg płatów śledziowych,
    2-3 duże czerwone cebule,
    puszka ananasów,
    3-4 jabłka,
    1 jogurt ananasowy,
    1 majonez,
    curry.

Wykonanie:

Płaty śledziowe (matiasy) trzeba wymoczyć. Nie za długo, niech tylko stracą trochę soli. Kroję je w paseczki o grubości 1 cm i układam w głębokiej misce. Na to idzie pokrojona w plasterki, sparzona cebula i ananasy pokrojone w kostkę 1x1 cm. Następnie pora na sos. Mieszam jogurt z majonezem i dodaję 1-1,5 łyżki stołowej curry (trzeba spróbować i dobrać indywidualnie). Całość należy dobrze wymieszać i na chwilę odstawić. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na grubej tarce na wierzch śledzi z cebulą. Całość polewamy sosem zanim jabłka ściemnieją. Po 2-3 godzinach w lodówce można podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz