sobota, 2 lutego 2008

Trójniak

Składniki:

  • 2 szklanki i łyżka mąki,
    25 dag masła roślinnego,
    8 łyżek oleju,
    5 jaj,
    szklanka cukru,
    łyżeczka octu,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    łyżka kakao,
    pół szklanki maku,zapach waniliowy.

Wykonanie:

Masło roślinne utrzeć z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Następnie dodać proszek do pieczenia, ocet, olej i zapach waniliowy. Znowu utrzeć. Wsypać dwie szklanki mąki, wyłożyć pianę ubitą z białek i starannie wymieszać. Podzielić ciasto na 3 części. Do jednej dodać łyżkę mąki, do drugiej łyżkę kakao, do trzeciej pół szklanki maku. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wyłożyć ciasto białe, potem ciasto z kakao, na wierzch ciasto z makiem. Po upieczeniu polać polewą kakaową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz