piątek, 1 lutego 2008

Sałatka z szynką i pieczarkami

Składniki:

  • 400 g. ryżu,
    400 g. pieczarek,
    świeży ogórek,
    2 cebule,
    200 g. szynki,
    2 łyżki kaparów (niekoniecznie ),
    3 łyżki octu winnego,
    7 łyżek oliwy,
    sól,
    pieprz,
    szczypta cukru,
    świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia.

Wykonanie:

Ryż opłukać, gotować przez 17 minut w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić. Pieczarki i ogórek obrać, umyć, pokroić w plasterki.Cebulę pokroić w kostkę, szynkę w paseczki. Kapary posiekać. Składniki połączyć dodać ryż, posolić i popieprzyć. Z oliwy, octu winnego i cukru zrobić sos. Polać ryż z warzywami, delikatnie wymieszać. Posypać posiekanymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz