sobota, 2 lutego 2008

Makowiec cytrynowy

Składniki:

CIASTO:

  • 30 dag mąki,
    30 dag cukru,
    18 dag masła lub margaryny,
    6 jaj,
    skórka i sok z jednej cytryny,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,

MASA:

  • 30 dag maku,
    3 jaja,
    szklanka cukru pudru,
    cukier waniliowy,
    olejek migdałowy.

Wykonanie:

Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz