CIASTO:
30 dag mąki,
30 dag cukru,
18 dag masła lub margaryny,
6 jaj,
skórka i sok z jednej cytryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
MASA:
- 30 dag maku,
3 jaja,
szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy,
olejek migdałowy.
Wykonanie:
Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać. Utrzeć masło z cukrem i żółtkami do białości. Dodać startą skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę.Połowę ciasta wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 40 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz