- kura,
 - 15 dkg słoniny,
 - 20 dkg cebuli,
 - 20 dkg pieczarek,
 - 25 dkg mózgu cielęcego lub wieprzowego,
 - 6-8 dkg bułki czerstwej,
 - 25 dkg włoszczyzny bez kapusty,
 - 2 jaja,
 - sól,
 - pieprz,
 - gałka muszkatołowa do smaku,
 - tłuszcz i bułka tarta do formy.
 
Wykonanie:
Oczyszczoną kurę umyć, oddzielić mięso od kości. Kości zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, dodając pod koniec gotowania oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę razem ze słoniną, podsmażyć, dodać do mięsa, dusić do miękkości skrapiając rosołem. Mózg obrać z błon, opłukać, dodać do mięsa pod koniec duszenia z rozdrobnioną bułką. Przygtowane mięso wystudzić, zemleć dwa razy używając sita pasztetowego, wymieszać z jajami, doprawić do smaku, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką formy, wyrównać powierzchnię, przykryć natłuszczonym pergaminem i upiec w średnio nagrzanym piekarniku lub ugotować na parze. Po upieczeniu wystudzić, wyłożyć na półmisek, udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz