sobota, 2 lutego 2008

Najszybszy torcik

Składniki:

  • 50 dag truskawek,
    35 dag gotowych małych bez,
    1 szklanka śmietany kremówki,
    1 torebka cukru waniliowego,
    1 łyżeczka żelatyny, 15 dag cukru.

Wykonanie:

Truskawki przebrać, umyć i usunąć szypułki. Kilka dorodnych, jednakowej wielkości owoców odłożyć do dekoracji. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy spęcznieje dodać 2 łyżki wody i podgrzać, aż się rozpuści. Śmietankę ochłodzić, dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki i posypać je resztą cukru. Przykryć bitą śmietaną, a wierzch przybrać odłożonymi owocami. Wstawić do lodówki na 1 godzinę do stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz