piątek, 1 lutego 2008

Pieczeń rzymska. ( Klops )

Składniki:

  • 300 g. mielonego mięsa,
    2 czerstwe bułki,
    2-3 łyżki mleka,
    białko,
    200 g. pieczarek,
    2 jajka ugotowane na twardo,
    szklanka 12-proc. śmietany,
    średnia cebula,
    2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu z kostki,
    sok z cytryny,
    1/2 łyżeczki białego i czarnego pieprzu,
    sól,
    łyżeczka ostrej, mielonej papryki,
    5 łyżek oleju,
    tłuszcz do smarowania blachy.

Wykonanie:

Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zmielone mięso wymieszać z odciśniętymi bułkami, cebulą, białkiem, przyprawami i mlekiem. Jajka obrać. Obłożyć je mięsną masą i uformować podłużny klops. Wyłożyć na brytfankę z olejem. Piec ok. 60-70 minut w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku. Co pewien czas polewać mięso gorącym bulionem. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Klops wyjąć z piekarnika. Sos z pieczeni przelać do garnka i przez 5 minut gotować w nim pieczarki. Dodać śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Pieczeń pokroić w niezbyt grube plastry. Podawać z ziemniakami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz