- 300 g. mielonego mięsa,
2 czerstwe bułki,
2-3 łyżki mleka,
białko,
200 g. pieczarek,
2 jajka ugotowane na twardo,
szklanka 12-proc. śmietany,
średnia cebula,
2 szklanki wywaru mięsnego lub bulionu z kostki,
sok z cytryny,
1/2 łyżeczki białego i czarnego pieprzu,
sól,
łyżeczka ostrej, mielonej papryki,
5 łyżek oleju,
tłuszcz do smarowania blachy.
Wykonanie:
Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zmielone mięso wymieszać z odciśniętymi bułkami, cebulą, białkiem, przyprawami i mlekiem. Jajka obrać. Obłożyć je mięsną masą i uformować podłużny klops. Wyłożyć na brytfankę z olejem. Piec ok. 60-70 minut w nagrzanym do temp. 220 st. C piekarniku. Co pewien czas polewać mięso gorącym bulionem. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry. Klops wyjąć z piekarnika. Sos z pieczeni przelać do garnka i przez 5 minut gotować w nim pieczarki. Dodać śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Pieczeń pokroić w niezbyt grube plastry. Podawać z ziemniakami, sosem, zieloną sałatą i pomidorami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz