piątek, 1 lutego 2008

Sałatka grecka

Składniki:

  • ogórek,
    2-3 pomidory,
    cebula,
    zielona papryka,
    6 łyżek oliwy,
    2 łyżki octu winnego,
    1/2 łyżeczki soli,
    pieprz,
    czarne oliwki z puszki,
    ser feta.

Wykonanie:

Ogórek umyć, nie obierać, pokroić w kostkę. Umyte, osuszone i również nie obrane pomidory pokroić w ósemki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Paprykę oczyścić z pestek, pociąć na paski. Ser pokroić w kostkę. Ocet utrzeć z solą i pieprzem. Dodać oliwę, wymieszać. Warzywa ułożyć w salaterce, posypać oliwkami i serem. Zalać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.
Grecki owczy ser feta można zastąpić polską bryndzą lub słonym białym twarogiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz