sobota, 2 lutego 2008

Karp z pieczarkami

Składniki:

  • karp o wadze ok. 2 kg.,
    łyżka soku z cytryny,
    łyżeczka sosu worcester,
    50 g. mąki,
    30 g. słoniny,
    20 g. cebuli,
    10 dag. pieczarek,
    łyżka posiekanej natki,
    2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie),
    1/4 l. bulionu z kostki,
    biały pieprz,
    sól,
    łyżka mąki (do zagęszczenia sosu),
    2 łyżki śmietany,
    50 g. masła do smażenia.

Wykonanie:

Karpia oczyścić, wypatroszyć, umyć. Odkroić głowę i ogon. Pokroić na dzwonki. Każdy posolić i obtoczyć w mące. Kawałki ryby usmażyć na maśle z jednej strony.Następnie przewrócić je na drugą stronę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.150 st. C. Piec 10-15 minut. Słoninę i obraną cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić. Wyjąć rybę, przełożyć ją na nagrzany półmisek, przykryć. W sosie pozostałym po pieczeniu ryby podsmażyć słoninę i cebulę. Dodać posiekaną natkę i pieczarki. Zalać białym winem, dodać bulion i chwilę pogotować. Przyprawić sokiem z cytryny, pieprzem i sosem worcester, dusić ok. 5 minut. Sos zagęścić mąką. Zagotować. Na końcu dodać śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz