sobota, 9 lutego 2008

Indyk faszerowany bobem

Składniki:


  • 1 szklanka kuskusu,
    2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki),
    1 opakowanie mrożonego bobu (400g),
    2 cebule,
    po pół strąka zielonej i czerwonej papryki,
    4 łyżki oliwy,
    100 g startego parmezanu,
    1 kg filetu z piersi indyka,
    sok z cytryny,
    1 puszka pornjdorówpez skórki,
    1 łyżka posiekanej bazylii, tymianek,
    2-3 ząbki czosnku,
    sól, pieprz.

Wykonanie:


Kuskus zalać gorącym bulionem, odstawić do napęcznienia. Bób wsypać do wrzątku, gotować 15 min. odcedzić, ostudzić, obrać. Obraną cebulę i papryki posiekać, podsmażyć na oliwie. Dodać do kuskusu razem z bobem. Ostudzić, dodać parmezan i doprawić, Filet umyć, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny. Naciąć w środku głęboką kieszeń, Włożyć nadzienie i dokładnie spiąć lub zaszyć otwór. Pieczeń obsmażyć na oliwie, przełożyć do brytfanny, podlać kilkoma łyżkami wody. Wstawić do piekarnika o temp. 180°C i upiec na rumiano około 50 min. W tym czasie pomidory wraz z zalewą rozgnieść widelcem, doprawić bazylią, tymiankiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Sos gotować kilka minut, aż nieco zgęstnieje. Pieczeń pokroić w plastry i podawać z sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz