wtorek, 5 lutego 2008

Śledzie po królewsku

Składniki:


  • 5 śledzi solonych,
    sok z połowy cytryny,
    3 łyżki oleju słonecznikowego,
    5 jajek,
    3-4 łyżki gęstego majonezu,
    strąk czerwonej marynowanej papryki,
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Wykonanie:

Wymoczone i oczyszczone śledzie podzielić na połówki, skropić sokiem z cytryny i olejem, pozostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ugotowane na twardo i obrane jajka przekrawać na pół, każdą połówkę owinąć filetem śledziowym i spiąć wykałaczką. Na owalny lub prostokątny półmisek wyłożyć majonez. Ułożyć na nim zawinięte w filety jajka, na każdej porcji położyć pasek czerwonej papryki, wszystko otoczyć zielonym wiankiem natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz