piątek, 1 lutego 2008

Morelowy suflet

Składniki:

  • 75 dag moreli ( z puszki ),
    4 jajka,
    12,5 dag cukru,
    łyżka cukru waniliowego,
    15 dag mąki,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    cukier puder,
    tłuszcz do smarowania formy,

    SOS WANILIOWY

  • 2 - 3 żółtka,
    6 dag cukru,
    cukier waniliowy,
    1/4 l. mleka lub słodkiej śmietany.

Wykonanie:

Morele wyjąć z puszki, osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać na niej połówki moreli. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przykryć nią morele, wierzch sufletu starannie wyrównać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C , wstawić suflet i piec przez około 30 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolewać stopniowo wrzące mleko lub śmietanę, cały czas mieszając, by sos się nie zważył. Naczynie z sosem wstawić do drugiego - z gorącą wodą, ubijać dalej na parze. Gdy zgęstnieje, dodać cukier waniliowy. Schłodzić.
Suflet wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem. Podawać ciepły polany sosem waniliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz