sobota, 2 lutego 2008

Sos szary z piernikiem

Składniki:

  • 1 szklanka ciemnego piwa,
    1/2 szklanki wywaru ryby,
    5 dag. migdałów,
    3 dag. rodzynek,
    1 1/2 łyżki masła,
    sól,
    cukier lub miód,
    2-3 łyżki soku z cytryny lub 1/2 kieliszka czerwonego wina,
    5 dag. piernika.

Wykonanie:

Migdały sparzyć, obrać ze skórki (zostawić kilka do przybrania) i zemleć lub drobno posiekać. Rodzynki opłukać, namoczyć w małej ilości przegotowanej wody. Piernik namoczyć w piwie, a gdy rozmięknie, dodać migdały, wywar z ryby i wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku, wlać piwo i zagotować, stale mieszając, aby sos nie przywarł do dna. Dodać rodzynki, doprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub winem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz