sobota, 2 lutego 2008

Kotlety ze śledzi

Składniki:

  • 1 kg świeżych śledzi,
    20 dag tartej bułki,
    2 jajka,
    2 cebule,
    2 łyżki śmietany,
    1/2 szklanki oleju,
    sól.

Wykonanie:

Śledzie oczyścić, dokładnie wypłukać, usunąć ości. Ryby zemleć w maszynce. Cebulę umyć, drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, nie rumieniąc. W miseczce wymieszać zmielone śledzie, cebulę, 1 łyżkę tartej bułki, śmietanę, wbić jajka i posolić. Jeszcze raz dobrze wymieszać i formować małe kotleciki. Obtaczać je w tartej bułce i smażyć na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami ugotowanymi na sypko i surówką sezonową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz