7 - 8 solonych filetów śledziowych,
3/4 szklanki mleka,
1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki,
winne jabłko,
kiszony ogórek,
1 cebula,
3-4 łyżki majonezu,
1 łyżka soku z cytryny,
cukier,
pieprz,
sól.
Wykonanie:
Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynki, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz