wtorek, 5 lutego 2008

Śledź po żydowsku

Składniki:


  • 7 - 8 solonych filetów śledziowych,
    3/4 szklanki mleka,
    1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki,
    winne jabłko,
    kiszony ogórek,
    1 cebula,
    3-4 łyżki majonezu,
    1 łyżka soku z cytryny,
    cukier,
    pieprz,
    sól.

Wykonanie:

Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynki, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz