piątek, 1 lutego 2008

Sałatka prowansalska

Składniki:

  • 100 g zielonej fasolki szparagowej,
    sól,
    2 - 3 liście sałaty,
    4 rzodkiewki,
    jajko na twardo,
    pomidor,
    plaster wędzonej szynki.


SOS :



  • 3 łyżki majonezu,
    łyżka zmielonej gorczycy,
    łyżka śmietany kremówki.

Wykonanie:

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odstawić. Szynkę pokroić w paseczki. Sałatę, pomidora i rzodkiewki umyć. Sałatę i pomidora pokroić w paseczki, rzodkiewki drobno posiekać, jedną zostawić do dekoracji. Jajko pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć na półmisku, delikatnie wymieszać. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać gorczycę. Sos dokładnie wymieszać, polać nim sałatkę lub podać osobno, w sosjerce. Wierzch sałatki posypać szynką, udekorować plasterkami jajka, na środku umieścić ozdobnie wyciętą rzodkiewkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz