wtorek, 5 lutego 2008

Śledzie w czerwonym winie

Składniki:

  • 10 filetów matijasów,
    5 czerwonych cebul,
    1/4 litra wody,
    1/4 litra czerwonego wytrawnego wina,
    1/4 litra octu,
    1 szklanka cukru,
    2 listki laurowe,
    1 łyżka ziarenek czarnego pieprzu,
    1 łyżeczka gorczycy,
    5 goździków.

Wykonanie:

Cebule obrać i pokroić w plasterki. Wymieszać wodę, ocet i wino oraz cukier. Dodać przyprawy, a potem cebulę. Całość podgrzać, ale nie gotować. Odstawić do ostygnięcia. Matiasy przełożyć do miski. Zalać marynatą i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem na stół osączyć z marynaty i ułożyć na półmisku. Udekorować krążkami cebuli z marynaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz