sobota, 2 lutego 2008

Dorsz zapiekany z boczkiem

Składniki:

  • 4 filety z dorsza ( każdy o wadze 200 g. ),
    cebula,
    50 g. pieczarek,
    pęczek natki,
    2 łyżki masła,
    2 szczypty pieprzu,
    1/2 łyżeczki soli,
    2 szczypty suszonego tymianku,
    2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    listek laurowy,
    1/2 litra mleka,
    4 cienkie plastry boczku,
    3 łyżki bułki tartej.

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno pokroić. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Umytą natkę drobno posiekać. Cebulę i grzyby podsmażyć na maśle przez 5 minut. Przełożyć do żaroodpornej formy. Filety umyć w zimnej wodzie, osuszyć na ściereczce i ułożyć na pieczarkach. Posypać natką. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, dodać listek laurowy. Mleko zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż powstanie gęsty sos. Sosem polać ryby, przykryć i zapiekać przez 10 minut w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku. Boczek podsmażyć. Ryby opruszyć tartą bułką, obłożyć plastrami boczku i wszystko zapiekać w piekarniku jeszcze przez 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz