300 g białej fasoli,
1 marchew,
3 cebule,
5-6 ząbków czosnku,
3 goździki,
2 liście laurowe,
200 g boczku wędzonego,
2 bukiety aromatyczne,
700 g karkówki wieprzowej 4 łyżki oliwy,
300 g mięsa z udek kurczaka 1-2 łodygi selera naciowego 3-4 pomidory,
0,51 bulionu wołowego (z kostki).
Wykonanie:
Umytą fasolę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnego dnia osaczyć. Marchew, cebulę i czosnek obrać i opłukać. W jedną cebulę wbić goździki oraz listki laurowe, Marchew i połowę wędzonego boczku pokroić w kostkę. Do garnka włożyć osaczoną fasolę, marchew, naszpikowaną cebulę, 3 ząbki czosnku i jeden bukiet aromatyczny. Zalać zimną wodą. posolić i gotować l godzinę na bardzo małym ogniu. W tym czasie wieprzowinę umyć, pokroić w grubą kostkę, W dużym rondlu rozgrzać oliwę. Kolejno obsmażyć na rumiano kawałki mięsa z udek kurczaka i wieprzowinę. Do podsmażonego mięsa dodać 2 posiekane cebule, pokrojone na plasterki łodygi selera naciowego, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz 2-3 rozgniecione ząbki czosnku i drugi bukiet aromatyczny. Podlać bulionem wołowym, doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 40 minut, dolewając od czasu do czasu trochę bulionu. Dodać pokrojoną na kawałki kiełbasę czosnkową i dusić jeszcze 10 minut. Ugotowaną fasolę odcedzić, dodać do potrawy. Całość przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy kamionkowej. Wierzch przykryć pozostałym boczkiem pokrojonym na plasterki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekać ok, 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz