- 3 płaty śledziowe solone (15 dag),
- średnia cebula (5 dag),
- mały ogórek kiszony (5 dag),
- pół małego jabłka (5 dag),
- 1 jajo,
- ser żółty najlepiej półtłusty lub tłusty (5 dag),
- 4 łyżeczki majonezu niskotłuszczowego (3 dag),
- 4 łyżeczki jogurtu naturalnego, najwyżej 2% tłuszczu (3 dag),
- 4-5 gałązek natki pietruszki, pieprz mielony.
Wykonanie:
Śledzie wymoczyć, każdy płat przekroić poprzecznie na 2 kawałki, poukładać na półmisku. Jajo ugotować na twardo, po obraniu wykorzystać tylko białko. Przygotować sos mieszając majonez z jogurtem i pieprzem. Ogórek, cebulę, jabłko, białko jaja i natkę pietruszki drobno pokrajać. Ser zetrzeć na drobnej tarce. Na każdy kawałek śledzia kłaść kolejno warstwę ogórka, cebuli, jabłka, białka jaja oraz warstwę sosu, posypać serem i natką. Przyrządzić na co najmniej 1 godz. przed spożyciem. Cała potrawa = 6 porcji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz