sobota, 2 lutego 2008

Ryba w jarzynach

Składniki:
  • 1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta,
    3-4 łyżki mąki przennej,
    2 marchewki,
    1 pietruszka,
    15 dag selera,
    10 dag pora,
    2 cebule,
    1 szklanka oleju,
    1 puszka przecieru pomidorowego,
    kilka gałązek natki pietruszki,
    1 łyżka cukru,
    1 łyżeczka białego pieprzu,
    1 łyżka soli.

Wykonanie:

Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Następnie obtaczać je w mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor. Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Por i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i por. Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rybę wyłożyć do salaterki lub na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz