- 1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta,
3-4 łyżki mąki przennej,
2 marchewki,
1 pietruszka,
15 dag selera,
10 dag pora,
2 cebule,
1 szklanka oleju,
1 puszka przecieru pomidorowego,
kilka gałązek natki pietruszki,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka białego pieprzu,
1 łyżka soli.
Wykonanie:
Filety opłukać, osączyć, podzielić na porcje, lekko posolić i odstawić na 20 minut. Następnie obtaczać je w mące i smażyć na połowie oleju na złoty kolor. Warzywa korzeniowe oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce do jarzyn. Por i cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę i por. Warzywa poddusić na pozostałym oleju, następnie wlać 1 szklankę wody i dalej dusić na małym ogniu. Po 20 minutach dodać przecier pomidorowy, cebulę i por, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Rybę wyłożyć do salaterki lub na głęboki półmisek, przykryć gorącymi warzywami i przybrać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz