- 50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego,
25 dag malin lub truskawek,
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej,
1 1/2 szklanki śmietany kremówki,
1 torebka cukru waniliowego,
10 dag cukru,
1/2 cytryny,
30 dag biszkoptów.
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę. Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6 - 8 godz. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz