sobota, 2 lutego 2008

Sernik malinowy

Składniki:

  • 50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego,
    25 dag malin lub truskawek,
    1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej,
    1 1/2 szklanki śmietany kremówki,
    1 torebka cukru waniliowego,
    10 dag cukru,
    1/2 cytryny,
    30 dag biszkoptów.

Wykonanie:

Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę. Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6 - 8 godz. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz