- 500 g. suszonych śliwek,
- 2 łyżki masła,
75 g. ryżu,
laska wanilii, 1/2 l. mleka, - 3 białka,
150 g. cukru, - wiśniówka.
Wykonanie:
Ryż opłukać, gotować przez 3 minuty w wodzie bez soli. Odcedzić, przelać zimną wodą.
Podgrzać mleko, wrzucając do niego miąższ z przeciętej na pół wanilii. Gdy zacznie wrzeć, wsypać ryż. Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez 35 minut. Kiedy ryż się ugotuje, dodać do niego połowę cukru, łyżkę masła i wymieszać.
Ze śliwek usunąć pestki. Naczynie do zapiekania posmarować lekko masłem i przełożyć do niego ryż; na środku ułożyć śliwki i polać niewielką ilością wiśniówki. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostałą część cukru. Wyłożyć pianę na śliwki. Zapiekać na złotawy kolor w niezbyt gorącym piekarniku przez 15 minut. Deser podawać ciepły.
RADA :
Aby deser nabrał bardziej wykwintnego charakteru, do piany można dodać łyżeczkę wiórków kokosowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz