piątek, 1 lutego 2008

Ciasto z gruszkami

Składniki:

CIASTO :


  • 1 szklanka mąki pszennej,
    4 jajka,
    15 dag miodu,
    2 łyżki kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1/4 łyżeczki cynamonu,
    sól,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka bułki tartej do przygotowania formy.



GRUSZKI:



  • 6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu,
    1 łyżka soku z cytryny,
    1 łyżka miodu.


KREM:


  • 1 1/2 szklanki mleka,
    2 łyżki kakao,
    2 łyżki miodu,
    2 płaskie łyżki mąki pszennej,
    2 łyżki wódki,
    1 łyżeczka olejku rumowego.


PRZYBRANIE:


  • 2 szklanki bitej śmietany,3 łyżki płatków migdałowy

Wykonanie:

CIASTO:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka, 4 łyżki wody i miodu utrzeć na gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiać, wsypać do masy i wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić pianę, dodać do ciasta i lekko wymieszać.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto wlać do formy i wygładzić zwilżoną łyżką. Piec 30-40 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C. Po upieczeniu wyjąć z formy.

GRUSZKI:
Świeże owoce obrać, dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych (gruszki z syropu osączyć) i pokroić w plasterki. Do garnuszka wlać 1 szklankę wody, dodać sok z cytryny, miód i gruszki. Ugotować gruszki do miękkości (5-7 min), a następnie ostudzić i osączyć.

KREM:
Odlać 2 łyżki mleka i wymieszać z mąką. Pozostałe mleko podgrzewać z miodem. Kakao rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka i wlać do gotującego się mleka z miodem. Następnie dodać mąkę rozprowadzoną zimnym mlekiem i ponownie zagotować, stale mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, wlać olejek zapachowy, wódkę i wymieszać. Ciasto posmarować ciepłym kremem, ułożyć na nim gruszki i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem pokryć wierzch ciasta bitą śmietaną i posypać płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz