- mała główka kapusty,
40 dag pieczarek,
łyżka oleju,
25 dag wędzonego boczku ze skórą,
2 łyżki kaszy manny,
1/2 l. rosołu ( z kostki ).
SOS:
2 cebule,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki rosołu ( z kostki ),
2łyżki oleju,
sól,
pieprz.
Wykonanie:
Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę dusić. Przyprawić. Dodać kaszę mannę. Kapustę spażyć, wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście. Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno garnka położyć skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na małym ogniu. Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić do miękkości. Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz