piątek, 1 lutego 2008

Gołąbki z pieczarkami

Składniki:

  • mała główka kapusty,
    40 dag pieczarek,
    łyżka oleju,
    25 dag wędzonego boczku ze skórą,
    2 łyżki kaszy manny,
    1/2 l. rosołu ( z kostki ).



SOS:


  • 2 cebule,
    2 łyżki przecieru pomidorowego,
    1/2 szklanki rosołu ( z kostki ),
    2łyżki oleju,
    sól,
    pieprz.

Wykonanie:

Pieczarki obrać, pokroić. Z boczku odciąć skórę, pokroić w paseczki. Podsmażyć, dodać pieczarki, chwilę dusić. Przyprawić. Dodać kaszę mannę. Kapustę spażyć, wyciąć głąb, wybrać najmniejsze liście. Na każdy nałożyć farsz, zwinąć. Na dno garnka położyć skórę z boczku, wyłożyć pozostałymi liśćmi i ciasno układać kapustę. Zalać rosołem, przykryć, gotować na małym ogniu. Cebule obrać, pokroić, zeszklić na gorącym oleju, dodać przecier pomidorowy, przyprawy, zalać rosołem. Dusić do miękkości. Gołąbki podawać z duszoną cebulą i pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz