sobota, 2 lutego 2008

Krokiety z dorsza

Składniki:

  • 50 dag gotowanego lub pieczonego dorsza,
    2 ziemniaki,
    1 szklanka mąki,
    3 jajka,
    1 szklanka mleka,
    1 łyżka oleju,
    2 cebule,
    2 łyżki startego selera,
    1 łyżeczka soli,
    1/4 łyżeczki pieprzu,
    olej do smażenia.

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Z mąki, jajek, mleka i 1 łyżki oleju sporządzić ciasto. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i dodać do ciasta wraz z selerem, ziemniakami, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać podzielonego na małe kawałki dorsza i jeszcze raz wymieszać. Do mocno rozgrzanego oleju wkładać łyżką masę rybną i smażyć 5 min na złoty kolor. Krokiety osączyć z oleju i podawać polane keczupem, z frytkami i surówką sezonową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz