- 50 dag gotowanego lub pieczonego dorsza,
2 ziemniaki,
1 szklanka mąki,
3 jajka,
1 szklanka mleka,
1 łyżka oleju,
2 cebule,
2 łyżki startego selera,
1 łyżeczka soli,
1/4 łyżeczki pieprzu,
olej do smażenia.
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować, odcedzić, ostudzić i pokroić w grubą kostkę. Z mąki, jajek, mleka i 1 łyżki oleju sporządzić ciasto. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić i dodać do ciasta wraz z selerem, ziemniakami, solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać podzielonego na małe kawałki dorsza i jeszcze raz wymieszać. Do mocno rozgrzanego oleju wkładać łyżką masę rybną i smażyć 5 min na złoty kolor. Krokiety osączyć z oleju i podawać polane keczupem, z frytkami i surówką sezonową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz